Experiència Assumpta Vidal

Un cap de setmana ben profitós per BAC… i ben mogudet pels BAC’s

Sembla mentida com una idea es pot convertir en una realitat en només unes hores. Això sí, amb l’ajuda de moltes persones que s’hi varen implicar per aconseguir-ho.

Dissabte vaig anar a Biocultura una fira de productes naturals, ecològics i biològics que es celebra a Barcelona i, com cada any, hi havia moltes parades de fruita i verdures, així com aliments de tots tipus. Tot ecològic. En veure la gran quantitat de menjar que hi havia vaig pensar on aniria a parar tot el sobrant quan el diumenge per la tarda finalitzes la Fira.

I la resposta va venir sola al meu cap: ho demanaria per a BAC, per als usuaris dels Dilluns solidaris a Gracia.

I aquí va començar un petit periple per fer-ho realitat: un familiar que cada any té un estand del seus productes –Jamones Ecologicos de Jabugo– va ser qui fa fer el primer pas, comentant als altres paradistes si, en acabar la fira, ens donarien els sobrants.

Diumenge per la tarda, amb els fulletons d’Omplim els plats a la ma vàrem anar a l’aventura de veure què podíem aconseguir per a BAC. Val a dir que la col·laboració de la meva família, el Juanjo, la Mireia i el Xavi va ser imprescindible per fer-ho.

Vàrem començar pels Caldos ANETO, fulletó de BAC en mà explicant qui som, que demanàvem i per què. Es van solidaritzar amb BAC i ens va omplir bosses amb brics de caldos i verdures de tota mena. D’allà cap al estand d’un distribuïdor basc de lactis i verdures que ja ens tenia preparada una caixa i, en veure el nostre entusiasme demanant, va afegir-hi begudes làcties. Com faltava ben poc per al tancament, anàvem corrent d’una banda a altre de la fira, on estaven les parades de fruita i verdures. I allà vàrem fer una verdadera troballa: l’Octavi de EcoEbre productes ecològics ens va emplaçar a passar pel seu magatzem l’endemà per donar-nos taronges i mandarines, uns 10 quilos ens va dir… La parada de Cal Elias d’Argentona, ens va donar dues caixes ben plenes de verdures i la parada de Girona a banda de verdures també ens va donar varies dotzenes d’ous.

L’afany de la Mireia per a recaptar per als Dilluns, demanant a última hora els productes als paradies, va aconseguir també una caixa ben plena de lactis, pures de fruites i begudes de fruites d’un distribuïdor de França i tota la resta de verdures de Caldos ANETO.

Mare meva!!! Com portarem tot això!! Dons apa, mans i viatges cap al cotxe –sort que es gran!!!- que vàrem omplir fins dalt, maleter, seients i ben encongits a dins. I cap a casa de la Luisi per carregar-ho al maleter del seu cotxe per dur-ho dilluns a Gràcia.

Però era impossible que tot allò hi càpigues en un maleter.. Que vam fer? Dons trucar al Francesc, la persona que mai diu no al que sigui per BAC. I cap allà vàrem anar, a fer una primera descàrrega. Com sempre, somrient i de bon rotllo també es va oferir a recollir l’endemà els 10 quilos de taronges del magatzem d’EcoEbre, que finalment es varen convertir en 10 caixes de fruita i verdures. Magnifica persona l’Octavi, propietari d’EcoEbre per la seva immediata implicació. I el més important: el seu compromís de futur a subministrar-nos els sobrants del magatzem per BAC: “He posat el fulletó de BAC a la paret del magatzem, per tenir-ho ben present. Així no m’oblidaré de BAC i ho faré partícip als companys de les terres del Ebre que porten productes a Barcelona..” Fantàstic, no?

I de casa el Francesc, a quarts de 10 de la nit, cap a casa la Luisi amb el cotxe encara ple de caixes de menjar i perfumat d’olors d’api, cebes tendres, porros i coliflors que varen ser degudament traslladats al seu maleter.

Ara tocava demanar ajuda als BAC’s per la descarrega de l’endemà a Gràcia, que coincidia amb la recollida de les capses d’aliments del recapte dels BACjoves al Caprabo d’aquell mateix cap de setmana. Com sempre, van respondre.

El Dilluns va ser una marató: descarregues del Caprabo on el Pau amb la col·laboració de varies BAC’s com la Mati, la Carme Loza amb el seu fill, la Mercè, i el “nostre” Abel (Mercè, ja veus que ara ja es “el nostre”..) varen traslladar totes les caixes fins al local, l’arribada dels cotxes del Francesc i la Luisi… Quina quantitat d’aliments, quin desbordament de verdures… Quina alegria al ambient!!!

En arribar-hi i veure tot allò!!! era impressionant i emocionant: avui omplirem els carros de les famílies fins dalt.. Avui tindran verdura per tota la setmana… Avui no faltaran ous… Avui tindran llet de sobra, lactis, oli, galetes, caldos ANETO, etc. I al capdavant de tot aquest menjar, els BACs darrere el taulell. Hi havia els organitzadors dels Dilluns, com la Luisi, l’Araceli, l’Elena.. altres voluntaris i voluntàries preparant bosses de verdures i fruita, com el Ramon, la Mati, la Maite, la Rosa, en Pau i el seu petit Ferran, l’Eva com un ventilador endreçant i reorganitzant les caixes… el Luis, la Mar, el Raul i altres BAC’s dels qui  ara no recordo el nom… (ho sento!!!). I el mes important: el somriure i l’alegria de les famílies en veure tot allò: “Vols col? coliflor? Enciam i pastanagues, carbassons, porros i un bon manat d’api…? Patates, ous…. i així anàvem fent… donant bosses ben plenes…tant alegrement que quasi ens quedem curts per als últims…

Un llarg repartiment d’aliments, uns somriures permanents, un festival d’emocions (Luisi “sic”) de menjar, de cares alegres, de comentaris de bon rotllo, de bona voluntat, de bona gent…. SOM BAC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *