Temps de valors. Temps d’actuar

November 9, 2011 in Solidaritat by Toni Marti

En aquests darrers mesos de grans proclames, moltes d’elles relacionades amb les manifestacions del 15-O o els actes al voltant de la Diada Nacional de Catalunya i d’altres, un pèl encara més llunyanes, relacionades amb els darrers triomfs del Barça just a l’acabar la temporada passada (recordeu la campanya “el valor de tenir valors” dels mesos de maig i juny), hem sentit molt parlar i escriure dels (bons) valors, de tot allò que guia d’una forma quasi instintiva determinades formes de sentir i d’actuar i que altres persones, amb valors contraposats o sense, de vegades els hi costa tant d’entendre i molt més d’explicar.

Castellers, fotografia de David Barcelona

Foto: David Barceló

És en aquest context, de proclames i valors, que casualment (o no) ha nascut BarcelonActua. I és precisament dels valors que us volia parlar en la primera meva entrada en aquest blog.

De valors hi ha molts, però diria que han estat principalment dos els que han contribuït d’una manera decisiva a fer realitat BarcelonActua.

El primer és evident: la solidaritat. La Viquipèdia defineix la solidaritat com un sentiment de pertinença a un mateix conjunt que fa paleses les obligacions entre els seus membres, sobre tot pel que fa a l’ajuda mútua.

Barcelona és la ciutat que, per molts de nosaltres, visquem o no en ella, representa la nostra ciutat. Molts de nosaltres sentim que pertanyem a Barcelona. I BarcelonActua és el primer espai digital i solidari d’aquesta ciutat. Volem que BarcelonActua representi un element més d’aquest sentiment comú que tots tenim envers, no només al marc físic i ara virtual que representa la ciutat que ens aplega, sinó, sobre tot, envers les persones que hi viuen en ella.

Però alhora, BarcelonActua és sinònim de solidaritat perquè facilita, d’una forma clara i pràctica, l’ajuda mútua a través de la connexió entre persones, aquelles que volen ajudar i aquelles que necessiten ser ajudades.

No obstant, molt més enllà del que és i volem que representi BarcelonActua, aquest projecte ha nascut de la solidaritat d’una persona, la Laia. Una persona que representa, en sí mateixa, aquest doble sentiment, el de pertinença a la ciutat que l’acull des que va néixer i de la qual se sent enamorada (només cal sentir-la parlar-ne), però també el del sentiment de tenir l’obligació d’ajudar a les persones que hi viuen en ella a través de la concepció i desenvolupament d’un projecte 100% solidari que té com objectiu, segons les seves pròpies paraules, potenciar una ciutadania cohesionada socialment, sensible, solidaria i implicada amb la realitat social que l’envolta.

I queda doncs demostrat que tant la idea, ja feta realitat, com la persona, que generà aquella idea, són i representen, d’acord amb la seva definició, el valor de la solidaritat.

I quin ha estat el segon valor determinant per BarcelonActua? És també evident: l’esforç. Només amb molta il·lusió, molta passió, però sobre tot amb molt i molt d’esforç es pot aconseguir arribar fins el punt al qual, de moment, aquest projecte ha arribat. Ha estat un esforç “transformador”, de la visió i idea inicials en la xarxa social solidària real, a la que tots vosaltres, aquí i ara, ja teniu la possibilitat de incorporar-vos-hi.

Tant de bo, tota aquesta solidaritat i tot aquest esforç, contribueixi també a transformar la vida d’aquelles persones que, fruit de moltes circumstàncies, necessiten una ajuda més o menys urgent.

Per mi, personalment, ha estat i segueix sent un honor que la Laia compartís amb mi la seva idea i em deixés contribuir, aconsellant-la, en tot allò que he pogut i sabut.

I com estem en temps de proclames, permeteu-me la llicència d’acabar amb una més que, de ben segur, us recordarà alguna frase històrica: “Ciutadanes, ciutadans de Barcelona, ja la tenim aquí: BarcelonActua. Uneix-te ara.”
Uneix-te